Laden...

Uw winkelwagen is leeg.


De BBC is met testuizendingen begonnen van BBC Three HD en BBC Four HD. Overdag wordt de uitzendcapaciteit toekomstig net als bij de SD-kanalen gedeld met CBBC respectievelijk Cbeebies. Maar alle zenders zullen binnenkort in het HD-formaat worden uitgezonden.

De BBC kondigde eerder dit jaar de plannen aan BBC Three, BBC Four, Cbeebies en CBBC evenals het 24-uurskanaal BBC News in High Definition te gaan uitzenden. BBC Three/CBBC HD zal ook direct landelijk via Freeview (DVB-T) van start gaan, maar voor de ander HD-zenders is nog geen landelijke dekking. Die landelijke dekking is er wel via de satelliet waar de nieuwe HD-programma's via Freesat en Sky Digital gaan uitzenden. Ook worden de zenders via Liberty Global's kabelnetwerk Virgin aangeboden. Op satelliet kan bestaande capaciteit worden gebruikt, want die was nog beschikbaar en bovendien verdwijnen zowel BBC HD Red Button als BBC 3D uitzendingen.

10 december genoemd als startdatum

De BBC is intussen via haar bestaande satellietransponders op de Astra 2F via 28,2 graden oost begonnen met testuitzendingen van BBC Three HD/CBBC HD en BBC Four HD/Cbeebies. Diverse bronnen stellen dat de zenders op Freeview, Virgin, Freesat en Sky Digital op 10 december zouden starten, maar de BBC moet dit nog officieel bevestigen. Wat vast staat is dat satellietkijkers in Nederland en België, waaronder dan ook veel abonnees van CanalDigitaal en TV Vlaanderen digitaal, kunnen mee profiteren van het nieuwe Britse HD-zenderaanbod, zolang men maar over een MPEG4/HD decoder beschikt en de juiste schotelconfiguratie, ofwel met een LNB kop voor  28,2 graden oost. Alle uitzendingen van de BBC zijn ongecodeerd te ontvangen.

BBC News HD volgt in januari

Er komt ook een HD-variant van BBC News, maar naar verluidt komt deze in januari volgend jaar beschikbaar. BBC News is de binnenlandse nieuwszender van de BBC en moet niet worden verward met BBC World News. De BBC nam afgelopen zomer gloednieuwe studio's in gebruik en produceert al haar nieuwsprogramma's al in HD. De komst van BBC World News HD (dat in delen Azië, het Midden-Oosten al in HD via de satelliet is te bekijken) naar Europa wordt verwacht, maar nog altijd is onduidelijk per wanneer en via welke satelliet en andere platformen dit dan zal zijn. Een planning rondom BBC World News HD staat los van de binnenlandse publieke BBC-zenders.

Testuitzendingen zijn al te bekijken

Van zowel de combinatiezender BBC Four HD/Cbeebies HD als van de combinatiezender BBC Three HD/CBBC HD zijn intussen testuitzendingen verschenen. De BBC is vandaag begonnen met test uitzendingen op 10847 V 23000 2/3 DVB-S2 8PSK - IDs 6951 en 6952 (het zelfde transponder als BBC One HD, BBC Two HD en BBC One NI HD). Het betreft de zenders BBC Three HD en CBBC HD. Eind vorige week verscheen al een test-feed van BBC Four HD/Cbeebies HD op 11023 H 23000 2/3 DVB-S2 8PSK - IDs 8921, 8931, 8932 (het zelfde transponder als BBC One Wales en Scotland HD). De uitzendingen zijn via Astra 2F op 28,2 graden oost en de zenders moeten handmatig worden ingelezen en kunnen via de genoemde ID-nummers worden gevonden.

 
 

    18-11-2013 00:00

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en
blijf op de hoogte van de beste acties!

Aanmelden