0
Winkelwagen

Xsarius Galaxy 4k getest door TotaalTV

Xsarius Galaxy 4k getest door TotaalTV

De luxe Xsarius Galaxy 4K UHD heeft zeer uitgebreide mogelijkheden. Het prijskaartje is daardoor hoog, maar ook weer niet zo hoog als we het vergelijken met de concurrenten in dit segment.

 

Uitpakparty

Om direct met de deur in huis te vallen: een kritiekpunt. De doos waarin de Xsarius Galaxy 4K UHD wordt geleverd is dan wel stevig, maar zeker niet handig. We moeten eerst alle accessoires uit de doos verwijderen om vervolgens in een ander gedeelte te belanden, waarin de ontvanger verstopt is. Het doet natuurlijk niet af aan de functionaliteit van het apparaat, maar de eerste kennismaking had prettiger gekund. Bij apparatuur in de hogere prijsklasse is beleving toch ook een belangrijke factor in het geheel.

 

Accessoires

In de verpakking vinden we het externe voedingsblok dat verraadt dat de Xsarius Galaxy 4K UHD niet over een interne voeding beschikt. Daar zijn we zeker niet rouwig om, want het zorgt in het apparaat voor minimale warmteontwikkeling bij langdurig gebruik. Verder vinden we een SATA aansluitkabel en de montageschroeven om een harde schijf in het apparaat te monteren. De afstandsbediening inclusief batterijen is ook aanwezig. In gebruik ligt de afstandsbediening goed in de hand, met een prettige knopindeling en goede communicatie met de decoder. Een HDMI-kabel van goede kwaliteit is eveneens aanwezig.

 

Alfanumeriek display

De eyecatcher aan de voorzijde van de ontvanger is het twaalf posities tellende alfanumerieke display. Daaronder bevindt zich een viertal bedieningsknoppen, en links de stand-by toets en een grote, ronde vierrichting bedieningstoets. Aan de rechterzijde vinden we een frontklep met daaronder een interne kaartlezer, Common Interface-slot en USB 3.0-aansluiting. De interne kaartlezer is geschikt voor de Conax-codering en kan door emulatie geschikt worden gemaakt voor meer coderingsnormen. Ook de smartcard van Canal Digitaal en TV Vlaanderen worden in dat geval probleemloos herkend. Het CI-slot doet zijn werk eveneens vlekkeloos. De CI-modules van Canal Digitaal, TV Vlaanderen en Joyne zijn zonder problemen bruikbaar. De mogelijkheden van het apparaat zijn zo veelzijdig zijn dat een tweede CI-slot niet had misstaan in de decoder.

 

Aansluitingen

De meeste aansluitingen bevinden zich natuurlijk aan de achterzijde van de Xsarius Galaxy 4K UHD. Er zijn twee interne satelliettuners aanwezig. Deze hebben geen fysieke doorlusmogelijkheid, maar kunnen wel intern softwarematig aan elkaar gekoppeld worden. Ook is er een tunerslot voor een derde tuner; een insteekmodel. Naar eigen wens kunnen we hierin een DVB-S2 of DVB-C tuner plaatsen. Het installeren is makkelijk- kaart insteken en een schroef indraaien - maar de verkoper zal u daar zeker graag bij helpen. We kunnen de Galaxy analoog op een televisie aansluiten. Hiervoor zijn de drie A/V-cinch aansluitingen aanwezig. Beter is natuurlijk de digitale aansluiting HDMI. Het gaat hierbij een HDMI 2.0-aansluiting, dus helemaal geschikt voor weergave van 4K Ultra HD-content op de televisie, als die daar geschikt voor is. Voor digitale geluidsoverdracht is een optische S/PDIF-aansluiting. Er is verder een gigabit-netwerkaansluiting (tot 1000Mbit). Via een USB-adapter kunnen we ook draadloos verbinding maken met het thuisnetwerk. Een tweede USB 3.0-aansluiting die hiervoor gebruikt kan worden vinden we eveneens aan de achterzijde van het apparaat. Voor servicedoeleinden is een RS-232 poort aanwezig. De aanwezigheid van een vaste aan/uit-schakelaar vinden we altijd prettig.

 

FBC tuners

De twee interne DVB-S2 satelliettuners ondersteunen de FBC-techniek. FBC is de afkorting van Full Band Capture, en deze techniek biedt veel voordelen bij het satellietkijken. In combinatie met een Unicable LNB kunnen tot acht afzonderlijke uitzendstreams op diverse frequenties en polarisaties gelijktijdig gebruikt worden. FBC zorgt er tevens voor dat het zappen tussen zowel gecodeerde als ongecodeerde kanalen bij de Xsarius Galaxy 4K UHD zeer snel verloopt. In sommige gevallen zapten we binnen 0,4 seconden van de ene naar de andere zender. Zaptijden van minder dan een seconde worden al snel genoemd, dus de Galaxy scoort op dit punt zeer goed. De interne tuners zijn redelijk gevoelig. Helaas worden DVB-S2X en Multistream niet ondersteund. Mogelijk dat Xsarius dit in de nabije toekomst oplost met het op de markt brengen van een nieuwe insteektuner die deze technieken wel ondersteunt. Net als veel andere fabrikanten van DVB-S2 ontvangers moet ook Xsarius nog enig werk verrichten met het verbeteren van de drivers van de tuners om blindscan in de toekomst mogelijk te maken. Want hoewel deze functie softwarematig aanwezig is, wordt dit door de hardware tegengehouden.

 

Functies

De overige zoekfuncties - zoals de fastscanzenderlijst van Canal Digitaal en TV Vlaanderen - zijn wel aanwezig en werken probleemloos. Volledige ondersteuning is er ook voor DiSEqC. De protocollen 1.0, 1.1, 1.2 en 1.2 USALS worden probleemloos ondersteund. Opnemen kan als we een interne harde schijf geplaatst hebben, maar ook als we in één van de twee USB-aansluitingen een USB-stick of externe harde schijf prikken. Het opnemen verloopt goed. Of programma's ongecodeerd of gecodeerd worden opgenomen, is afhankelijk van de restricties die aanbieders bijvoorbeeld hanteren bij gebruik van de smartcard in combinatie met een CI-module.

 

Enigma2

De Xsarius Galaxy 4K UHD is een Linux ontvanger die werkt op het open source Enigma2-platform. De originele firmware vervangen we direct voor zogeheten hobbyfirmware. We hebben de keuze uit bijvoorbeeld OpenPli en OpenATV. Voor Nederlandse gebruikers is OpenPli aan te raden, maar voor wie iets meer ervaring heeft met Enigma2 kan ook Open ATV, dat meer op de Duitse gebruiker gericht is, een goede keuze zijn. Met beide firmwares halen we vele extra's binnen. Het gaat hierbij onder meer om uitgesteld kijken van eerder uitgezonden tv-programma's, het bekijken van duizenden streams van webcams en live tv-zenders en het beluisteren van tienduizenden radiozenders uit de hele wereld. De Galaxy ondersteunt tevens HbbTV.

 

Beeldkwaliteit

Zeer onder de indruk zijn we van de beeldkwaliteit van het apparaat. Zelden zagen we zo'n mooi beeld afkomstig van een tv-decoder op de door ons gebruikte Ultra HD-televisie van Samsung. De beeldkwaliteit is uitmuntend en de sublieme kleurverhouding maakt het bekijken van een Ultra HD-kanaal als TravelXP 4K tot een waar genot. Dat geldt overigens niet alleen voor volwaardige Ultra HD-content: ook HD- en SD-zenders worden door de Galaxy optimaal in beeld gebracht.

 

Broadcom

Het hart van de Xsarius Galaxy 4K wordt gevormd door de BCM7252S chipset. Deze wordt ook gebruikt in andere tv-decoders in dit marktsegment, zoals de modellen van VU+. Het gaat in het geval van de Galaxy om een 12k ARM-processor met twee kernen die werkt op een kloksnelheid van 1.7GHz. Hieraan gekoppeld is een eMMC flashgeheugen van 4GB en een DDR4 RAM-geheugen van 2GB.

 

Meer mogelijkheden

De Xsarius Galaxy 4K UHD heeft natuurlijk nog veel meer mogelijkheden, zoals timeshifting, een informatiebalk, elektronische programmagids en favorietenlijsten. De opslag van tv- en radiozenders is onbeperkt zodat ook de doorgewinterde satellietkijker die tientallen satellieten kan ontvangen nooit ruimtegebrek heeft. Met de mediaspelerfunctie kunnen de meest gebruikte bestandsformaten afgespeeld worden. Deze 4K Ultra HD tv-decoder ondersteunt natuurlijk de nieuwe compressietechniek H.265 (HEVC).

 

Conclusie

Xsarius legt de lat voor de concurrentie wel heel erg hoog. Het levert in dit model standaard de FBC-techniek via satelliet. Met een extra investering van enkele tientallen euro's kunnen we met ondersteuning van FBC ook naar digitaal via de kabel uitgezonden zenders kijken. Wel moet men nog even aan de bak om DVB-S2X en Multistream met een nieuwe externe tuner beschikbaar te maken. Verder hopen we dat Xsarius de eerste fabrikant gaat worden die investeert in het verbeteren van de drivers om de tuners weer met blindscan te laten functioneren. Voor de rest is slechts één woord op zijn plaats: chapeau.

 

    24-10-2017 21:07     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.